ÜDVÖZLÜNK A BE-JÓ TÁNCEGYÜTTES HONLAPJÁN!

ÖRÜLÜNK ÉS KÖSZÖNJÜK, HOGY MEGLÁTOGATTAD HONLAPUNKAT!

REMÉLJÜK, FELKELTJÜK ÉRDEKLŐDÉSEDET!

A kőszegi Bersek József Általános Iskolában már 22 éve folyik mazsorett- és showtáncoktatás szakkör formájában korcsoportonként heti egy órában.

2005. szeptemberében megalakult a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes is, amely hagyományőrzés céljából elsősorban reneszánsz táncok tanulására, valamint minél szélesebb körben való bemutatására, népszerűsítésére vállalkozott. 2008. nyarára már a zászlóforgatás is megjelent táncegyüttesünk előadásában. Akár 1 órás műsorral is fel tudunk lépni bárhol és bármikor. A korhű XV-XVI. századi angol, francia és itáliai reneszánsz táncok mellett már a show elemek is megjelennek előadásainkban: például bogyóforgatás, kardtánc és fáklyástánc.

A 2010-es Félhold-Telihold Ostromnapokra 2 újabb formációval egészült ki a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes műsora: a Tündérszárny-táncosok és a Tűztáncosok debütáltak a kőszegi ostromtanács tagjai és az érdeklődő közönség előtt. Tüzes műsorunk a Kőszegi Ostromnapok Egyesületnek köszönhetően (aminek alapító tagjai vagyunk) 2011. nyarára már komoly eszköztárral bővült: angyalszárnyakkal, tüzes poikkal és legyezőkkel. 2012-ben pedig már kéztüzeket, tüzes mazsorett botokat és tüzes karikát is vásároltunk az újabb műsorokhoz.

A BE-JÓ Táncegyüttes 2013. szeptemberétől 5 mazsorett korcsoportban működik kb. 55 fős tagsággal, már 4 éves óvodásokkal kezdve a 21 éves nagy lányokkal bezárólag. A legkisebbek is igazán ügyesek, lelkesen gyakorolják a játékos formába öltött mozdulatok tanulását, a lépések összehangolását, a mozgáskoordinációs feladatokat. Már 3 korcsoportunk "dolgozik" 2 mazsorett bottal. A repertoárunkban megtalálható a mazsorett induló, modern és pomponos tánc, valamint egyre több show és színpadi látványtánc is.

Elsődleges célja a BE-JÓ Táncegyüttesnek, az iskolánkban folyó táncoktatásnak, hogy minél fiatalabb korban elkezdve ezt a fajta mozgást, láthatóvá váljon, hogy az évek múlásával milyen óriási fejlődésen mennek keresztül az egyes táncosok, mind önnön maguk értékelésében, mind a magabiztosabb fellépés kialakulásában, mind a mozgáskultúra, az esztétikai érzék, mind az együtt táncolás, az együttlét örömének értékelésében.   

Éves szinten 50-60 fellépést vagy versenyt tudhatunk maguk mögött a különböző korcsoportokkal. Ezek iskolai programok, városi és megyei rendezvények, szüreti felvonulások, hagyományőrző fesztiválok, sportrendezvények, falunapok, valamint a Fórumház Egyesület és a Magyar Látványtánc Sportszövetség területi, országos és nemzetközi versenyei. Több alkalommal voltunk láthatók az országos hatáskörű televíziók különböző adásaiban is: pl. Duna Televízió Táncvarázs c. műsorában a Bajnokok Gálájáról, és a Magyar Televízió szerkesztett műsoraiban a kőszegi Félhold-Telihold Ostromnapok szereplőiről, rendezvényeiről. Forgattunk a Travel Chanel Világjáró magazinjának remek humorú műsorvezetőjével, Ian Wright-tal is 2012. nyarán.

 Művészeti vezetőnk és koreográfusunk:

Horváth Márta történelem-orosz, tánc- és drámapedagógus:

- akit a dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület "Közösségi Kultúráért" kitüntetésben részesített Szombathelyen 2009. január 24-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

- S aki 2012. május 12-én Budapesten a Magyar Látványtánc Sportszövetség X. Jubileumi Magyar Bajnokságán "Művészeti díj"-at kapott. 

- Aki 2012. október 20-án vehette át Szombathelyen a VI. Citistar Selencion Díjátadó Gálán a legújabb elismerését, ami az "ÉV MŰVÉSZETI VEZETŐJE 2012 DÍJ".

- S akinek 2012. november 6-án a Királyi Városnap alkalmával Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete "Kitüntető oklevél"-lel ismerte el a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttesben végzett magas színvonalú táncoktatói és koreográfusi munkáját, az önkormányzati rendezvényeken végzett odaadó munkáját.

- Aki 2014. március 14-én Szombathelyen a Megyeházán az Ünnepi Megyegyűlésen vehette át a "Vas Megye Önkormányzata Kulturális Tagozata" kitüntetést.

- S aki 2014. október 25-én Szombathelyen a XI. Citistar Díjátadó Gálán átvehette az "ÉV MŰVÉSZETI VEZETŐJE 2014 DÍJ"-at a BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes művészeti vezetőjeként végzett munkájáért.

Diavetítő